טיפול בחולה ולא במחלה – טיפול במחלות סרטן
רפואה מותאמת לחולה באופן אישי, ולא מכוונת למחלה, הינה דרך טיפול המבקשת לטפל באופן הבטוח והאפקטיבי ביותר בחולה סרטן, והיא מבוססת על תכונותיו הגנטיות של החולה.
השינויים הגנטיים של הגידול עצמו מהווים את התשתית הטיפולית לחולה, ולא האבחנה עצמה, למשל במקרים של סרטן השד או הריאות, הימצאות מוטציה בגנים מסוימים גידול עצמו תכוון לטיפול אחר מאשר לחולה עם אותה אבחנה ללא מציאת מוטציה זו בגידול. ומאידך, המבנה הגנומי של החולה עשוי להיות כזה שתרופה מסוימת עלולה להיות רעילה לו, למרות השינוי שאותר בגידול.
ולכן, הכרת הגינום של החולה, יחד עם זה של הגידול מהווים את הבסיס להחלטה על הטיפול הרצוי.
למעלה משליש מתרופות הניתנות לחולי סרטן אינן מיועדות מלכתחילה לטיפולים אלו. במאמר לאחרונה בעתון רפואי מוביל בתחום הטיפול במחלות סרטן מסתבר כי שימוש בתרופות שאינן מיועדות מלכתחילה לטיפולים במחלות סרטן איננו מועיל יותר מאשר הטיפולים הכימותרפיים המקובלים. ניתן להבין את הרצון של החולים לחיות ושל המטפלים בהם “לעשות משהוא”, אבל הנטייה להתמודד עם מחלה ללא ביסוס מדעי איננה ככל הנראה כיום מספקת, ומהווה בעיה אתית, מעבר לעניין הרפואי גרידא.
יש כיום מספר גדל והולך של תרופות שהוכחו כמועילות במקרים של מציאת מוטציות ספציפיות בגידולים עצמם, והתקווה היא שלהללו יתווספו תרופות נוספות, מבוססות על מחקר קליני מדוקדק. לשם כך מתקיימים כיום מספר מחקרים המבקשים לבדוק את מידת ההשפעה של תרופות שלא יועדו לטיפול בסרטן והניתנות כטיפול שכזה.